BenQ XL2720T – Recomandat doar pentru pasionatii de gaming [REVIEW]

de: Radu Neagu
07 11. 2013

Pentru deservirea comunitatii de gaming din intreaga lume se fac eforturi constante si semnificative pentru a lansa produse cat mai performante. Industria de gaming este una dintre cele care imping limitele producatorilor de componente, periferice si display-uri cat mai sus. Astfel, apar noi tehnologii pentru a creste cat mai mult nivelul experientei de joc a utilizatorului.  BenQ XL2720T este exact un astfel de produs. A fost creat la sugestia gamerilor, tot pentru gameri, iar astazi isi gaseste binemeritatul loc in cadrul unui review.

Design

BenQ XL2720T arata familiar, iar asta pentru ca mai exista doua modele cu o diagonala de 24 de inci, de la acelasi producator, care beneficiaza de o carcasa similara. Este vorba de XL2420T  si XL2420TX. Daca vorbim de similaritati, la fel ca si XL2420T, acesta are un panou de 120 Hz si, la fel ca varianta de 24 inci, nu vine cu ochelari sau receptor pentru 3D Vision. Pe acestea va trebui sa le achizitionati separat.

Carcasa este din plastic mat, cu elemente acrylice, si este foarte solida. Unul din punctele forte ale lui XL2720 este probabil standul masiv si ergonomic in acelasi timp. Monitorul a fost gandit pentru a fi ajustat foarte usor, dezasamblat si transportat fara batai de cap. Montajul poate fi realizat fara surubelnita, un lucru relait nou pentru acest segment.

Un alt lucru de apreciat la un monitor este orientarea porturilor. Unele monitoare au porturile la 45 de grade, altele direct pe partea din spate. BenQ XL2730T are conectorii pe marginea inferioara, insa, datorita faptului ca poate fi pivotat, conectarea cablurilor este destul de usoara.

Conectorii video sunt prezenti in numar mare si permit conectarea a aproape oricarui tip de semnal digital. Avem, asadar, doi conectori HDMI, fiecare dintre ei cu iesire dedicata de sunet pe conector jack 3.5, un conector microUSB pentru controllerul de profile extern, un conector DVI, unul D-SUB si un DisplayPort. Aditional, monitorul dispune de conectori USB 2.0, care se pot dovedi utili pentru mouse si tastatura, in cazul in care sistemul nu este foarte aproape de monitor. Chiar daca o distanta de 1-2 metri este acceptabila, mouse-ul trebuie sa aiba firul liber pentru a putea fi folosit cum trebuie. As fi preferat unul sau doi conectori USB 3.0, in ideea in care iti poti conecta la monitor si un stick sau un HDD extern, mai ales in situatia in care este un produs pe care il schimbi destul de rar.

Butoanele de control si programare sunt de tip touchscreen. Din nou, as fi preferat aici butoane fizice, pentru ca cele de pe acest monitor mi-au dat mai multe batai de cap in configurare. Nu sunt deloc precise si reactioneaza sau nu, in functie de cat de transpirat este degetul.

Impresia negativa lasata de butoanele touch este totusi compensata de existenta controllerului fizic pentru preset-uri. Acesta detine si o rotita de scrool ce poate fi folosita cu succes in meniu, avand acces la toate functiile acestuia. Imi amintesc de monitoarele de la Sony si de cele AOC sau Horizon, de monitoarele CRT, care aveau un controller fizic de forma unei rotite, o idee care probabil din motive economice nu mai este implementata in ziua de astazi.

Galerie Imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Benq XL2720T galerie/”/]

Specificatii

[table id=199 /]

Meniu OSD

Meniul este bine structurat si ofera o privire clara asupra capabilitatilor monitorului. Este usor de accesat, daca luam in calcul controlul de pe device-ul separat, iar optiunile nu sunt deloc limitate. Abilitatea de a crea preset-uri este de admirat.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/BenQ XL2720T OSD/”/]

Performanta

Timpul de raspuns specificat de producator este de 1 milisecunda de la gri la gri. Din nefericire, este extrem de greu de testat la aceste valori fara aparatura speciala, asa ca am optat pentru testele reale. In jocurile de genul Far Cry 2 sau Need for Speed, nu am sesizat probleme din cauza motion blur-ului si, de asemenea, nu exista ghosting sau un lag vizibil, indiferent de cat de mare este frame rate-ul.

Acuratetea culorilor este buna si… atat. Recunosc ca mi-am pierdut ore bune pentru a il calibra la o valoare acceptabila, setarile cu care a venit pentru test dupa ce a fost folosit la o competitie de gaming erau innaceptabile. Un avantaj foarte mare al panoului folosit este nivelul foarte bun de negru. Spre deosebire de alte monitoare cu panou TN, acesta s-a comportat cel mai bine.

Dupa ce am vazut insa o multime de monitoare IPS, chiar si cele low-end se comporta mai bine decat un TN. Pe de alta parte, cele IPS nu au un timp de raspuns acceptabil pentru gaming, asadar aceasta este singura rezolutie pentru o experienta mai mult decat decenta.

Unghiurile de vizibilitate sunt decente, atat cat se poate obtine de la un panou TN, si anume aproximativ 170 grade pe verticala si 160 de grade pe orizontala. Exista pierderi ale culorilor, insa acestea sunt vizibile doar la privirea la un unghi mai mare de 90 de grade, destul de normal.

La capitolul luminozitate, BenQ XL2720T a obtinut cifre aproape cele de specificate, si anume 289 cd/ metru patrat, insa am observat o serie de pete de lumina in colturile superioare. Nu sunt deranjante, insa exista, iar daca luminozitatea este destul de mare sunt vizibile. Aceasta problema este insesizabila daca il veti folosi in mod 3D cu ochelarii Nvidia, dar pentru acestia va trebui sa mai scoateti din buzunar o suma considerabila.

Concluzii

Daca apreciem in functie de tipul panolui, lucru pe care l-am si facut, BenQ Xl2720T se comporta aproape exemplar. Monitorul trebuie insa calibrat odata ce este scos din cutie. Am inteles ca nu numai varianta noastra de test vine cu gamut-ul dat peste cap. Asadar, cand il cumparat,i rugati un prieten fotograf sa vina cu un DisplayMate sa il calibreze pentru a va bucura cu adevarat de ce are monitorul de oferit.

Din punct de vedere ergonomic, este pana acum cel mai bun monitor pe care l-am testat. Si asta o spun fara nici un fel de retineri. Nu l-am folosit pivotat la 90 de grade, insa poate si acest lucru. Managementul cablurilor este excelent, prin gaura respectiva din picior se pot introduce toate cablurile dorite, pana si cele de mouse si tastatura. Piciorul este extrem de stabil, iar controllerul dedicat pentru preset-uri este foarte rapid si util, salvand chiar si navigare prin OSD.

OSD-ul este bine structurat si, dupa cum am spus, ofera optiuni multiple pentru cei care doresc sa il programeze cat mai bine pentru necesitatile lor.

Exista si impresii subiective din partea mea, lucru care este si normal. Mentionez ca nu sunt un gamer „inrait”. Bine, recunosc, de fapt, nu sunt un gamer… punct. Nu imi aduc aminte care a fost ultima data cand am deschis un joc doar de placere si nu impins de necesitatea de a il folosi ca benchmark. In aceasta situatie, nu pot sa recomand monitorul unui utilizator obsinuit care pune mana pe un joc odata pe an. Pretul sau de aproximativ 2200 lei nu este justificat pentru acestia.

Mi-as dori insa ca orice monitor sa dispuna de ergonomia lui BenQ XL2720T. Lasand la o parte panoul TN, frecventa de 120 Hz a acestuia si comportamentul exemplar in jocuri, mi-ar placea sa gasesc sistemul de reglare si stabilitatea acestuia in orice monitor.

Pentru gameri, jos palaria, este unul dintre cele mai bune monitoare testate de pana acum. Atunci cand informatia este afisata la 90-100 de cadre pe secunda, ochiul nu poate si nu va distinge niciodata faptul ca redarea culorilor nu este perfecta. pentru ca este atat de apreciat de gameri, monitorul este folosit in competitiile internationale s,i nu de putine ori, va putea fi observat in imaginile de la aceste concursuri.